Släktens svarta får!

"Svarta får" är i detta sammanhang en person som avviker från normen och med bristande moral och/eller tanke på konsekvenser för sig själv och andra begår mer eller mindre grova brott. Om en sådan ska jag nu berätta.  

I oktober 2021 ringde jag in till Radio Gävleborg och deras program "Sök och finn", där människor efterlyser föremål som kan vara svåra att hitta i andra forum. Jag tänkte, att en efterlysning av historiska brott som det talats om inom släkten skulle vara ett udda "föremål" att söka efter.  

En av dem som hörsammade min efterlysning var Annika Engström i Bollnäs. Hon berättade för mig att hon mindes att hennes farmor ogillade att hennes make, dvs Annikas farfar, umgicks med sin morbror Leonard Gavell, som figurerade i kretsarna runt Nils Fredrik Åkerberg och den så kallade Hälsingeligan.

Leonards farfar hette också Leonard och Annika berättade att han hade hittats övergiven som helt nyfödd i Stockholm 1780 och då placerats på Allmänna Barnhuset och även en tid på Frimurar-barnhuset. Som nästan alla barnhusbarn hade han utackorderats och hamnade hos en familj i Orkesta, men lämnades åter till barnhuset när han var 6 år.  Han sändes sen tillsammans med 34 andra barnhusbarn till Hälsingland. Med tiden gifte han sig och blev soldat med namnet Drake i Galven, Alfta. 

 

Leonard Gavell, född 1874.

Åter till det "svarta fåret" Leonard, född 1874, som alltså umgicks i fel kretsar. Då Åkerberg misstänktes för flera mord 1901, så var årtalet som jag började leta efter honom på. Och oj vad mycket jag hittade! Han eftersöktes efter dubbelmordet på Kulans i Lill-Kurland, Arbrå 16 okt 1901, men kunde inte fällas för något. Men både före och efter detta så figurerade han flitigt i fångrullorna. 

Kortfattat dömdes han 1900 för misshandel till 1 års straffarbete i Gävle, 1901 för tredje resan stöld till 1 års straffarbete även det i Gävle. 1902 dömd för lösdriveri, 3 mån på Karlskrona tvångsarbetsanstalt. 1903 åter till Karlskrona för lösdriveri, liksom 1904 då han för lösdriveri fick ytterligare 1 år i Karlskrona. 

Efter att ha hittat honom också 1905 dömt till 2 års straffarbete för fjärde resan stöld och placerad i Uppsala, kände jag att det var tillräckligt för att se ett mönster. 

Jag tänkte att om han nu var en så frekvent närvarande "gäst" hos Kungliga Fångvårdsstyrelsen och dess inrättningar, så borde han varit omskriven också. Tidningarna var ju förr pigga på att namnge personer vid minsta misstanke om brott. Så jag gjorde en sökning på honom i Kungliga Bibliotekets samling av digitaliserade tidningar. Fick upp drygt 330 träffar. Ett axplock av dem visar att han var välkänd.

Söderhamnskuriren1896-11-27

ISöderhamnskuriren1900-04-14
figurerar också Leonards äldre bror Per.


Bollnästidningen 1905-08-03

I nästan samtliga fångrullor som jag tittat på är det noterat att han är rusig, vilket vi idag skulle benämna som alkoholiserad. I en kyrkobok för fängelset i Karlskrona, hade prästen under "Anmärkningar" skrivit ner något som fick mig att reagera väldigt starkt. 


Besökt marknaden i Järvsö under flera dagar och ölkrogarna i Bollnäs o Bollnäs bryggeri, där han jämte sällskap hämtat öl som de ute bakom något i skymundan druckit ut under allehanda förargelseväckande uppträdanden och slagsmål. Ofta har till Polisen, av personer bosatta i Röste och trakten däromkring, anmält att L. Gavell stryker omkring i gårdar och tvingar sig till mat och nattlogi och att han i de flesta fall besöker ensamt boende fruntimmer eller passar på, då männen äro ute på arbete och deras hustrur och barn äro ensamma och stå värnlösa mot Gavells fräcka framfart. 

Dessutom har Gavell hos polis angivits för det han jämte sällskap natten mellan den 18 o 19 sistlidna mars genom att slå sönder fönster berett sig och sällskap inträde till en lägenhet i Norrborn som bebos av en gårdfarihandlare å dennes hustru, jämte deras 2 små barn. Vid ifrågavarande besök av G. voro hustrun och barnen ensamma hemma. Gavell och sällskapet huserad våldsamt i stugan, togo fram mat och åto, beredde sig bäddar å golvet, ville tillägna sig hustrun och barnens enda sängplats och avlägsnade sig långt efter midnatt. Då mannen följande dag kom hem hade hustrun av rädsla insjuknat, barnen voro förskrämda. Kölden strömmade in genom det sönderslagna fönstret på den sängliggande hustrun och de så gott som nakna barnen.

Hjärtskärande läsning och tankarna går till vad mer som kan ha hänt kvinnan, men som kanske aldrig anmäldes. Jag försöker alltid att placera alla mänskliga handlingar i ett större sammanhang för att förstå och möjligen hitta förmildrande omständigheter. Inte för att vare sig ursäkta eller känna medlidande, utan mer ett försök till att se människan bakom brottet. Medkänsla, med ett annat ord. Här var det helt klart alkoholen som ställde till en hel del, men det är oerhört svårt, om inte omöjligt, att ursäkta ett sådant beteende. 

Efter 1908 hittades inga fler tidningsnotiser om honom, men jag gick för säkerhets skull igenom Polisunderrättelserna och hittade honom här på fängelset i Gävle 1915. 


1:a världskriget rasar och svenska män är inkallade för att bevaka landets gränser. Leonard Gavell är en av dem. Men högst ovilligt. Det visar sig att han av Kungliga Hälsinge regementes krigsrätt dömts för 3:e resan rymning till sex månader och lika många månader av Arbrå-Järvsö häradsrätt för sjunde (?) resan olaglig brännvinsförsäljning. Han får dessutom 4 dgr extra för att han inte kan betala de böter som också utdömts. När han frigavs 1916 ska det ha varit för sista gången. Jag kan se att han gifte sig 1929 och bosatte sig i Bergvik. Där dog han i en trafikolycka 1948.

Källor: 

Arkiv Digital - mantalsregister och fångrullor för Centralfängelset Karlskrona, Kriminalvårdsanstalterna i Gävle och Uppsala.

KB:s digitaliserade tidningar (ovanstående länk går till alla artiklar där Gavell är omnämnd).

Polisunderrättelser - Finns på Arkiv Digital, och i original på Sveriges Fängelsemuseum




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Det okuvade hälsingelynnet"

-Farmor var "Hälsingeskräckens” dotter