Bröderna Båld i Östra Berge, Delsbo



För alla personer som häktades misstänkta för ett brott skulle ett prästbevis inhämtas, för att man skulle kunna utreda om personen ifråga levt ett hederligt liv eller inte. De prästbevis som sändes hit till fängelset i Gävle för de som satt här, kom sen att lagras uppe på vinden med allt annat arkivmaterial som fängelset producerade om de intagna. Där blev de liggande i många, många år. Men vi känner till att det efter en brandsyn i modernare tid, krävdes att vinden skulle rensas på allt brandfarligt... Containrar beställdes fram och från vindsgluggarna kastades allt ner. 

Men av en ren slump fick vi för cirka 15 år sen in en lunta med material från en tidigare fängelsedirektör, som lite skamset berättade att han på 1960-talet råkat få med sig det hem när han slutade här. Det visade sig vara en liten guldgruva, med inventarieförteckningar så gamla att de handlade om det äldre länshäktet, kvitton från smeder som slagit fångar i bojor, med mera - och så en hel del prästbetyg. Flera av dem författade av den kände prästen Lars Landgren från Delsbo i Hälsingland på 1840-talet. Vi förstod då att det var just sådant här material som tidigare hade kastats. 


Olof Ersson Båld

Betyg för ynglingen Olof Ersson Båld i Ö. Berge, 1849, undertecknad av Lars Landgren.

Ett av dessa prästbetyg gällde den 17-årige Olof Ersson Båld, som då satt häktad misstänkt för stöld. Landgren skriver att Båld är dåligt uppfostrad och att han var tidigare straffad. "Såsom övermaga parade han sig med en get och snattade, hvarföre han agades med ris enligt vederbörligt utslag år 1847." Övermaga betyder minderårig, så straffet för detta tidelagsbrott blev relativt lindrigt. Men för den oinvigde kan detta med ris passera obemärkt, men jag vill belysa att det var ett extra nesligt straff då riset var ämnat för kvinnor. Män dömdes till spöslitning. 

Ett sådant här prästbetyg glömmer man inte, och efter att jag nu många år senare har skummat igenom tusentals sidor av fångförteckningar så dyker jag på namnet Båld i en fångrulla för Varbergs fästning. Jag höll då på och forskade på en helt annan person, men gjorde ändå en skärmdump för att se om jag i ett senare skede skulle kunna hitta ett samband mellan båda dessa Båld. När jag nu fått tid för detta, visade de sig vara bröder!

Jag började leta efter dem i Delsbos kyrkböcker, och där i en husförhörslängd för åren 1849-1857 visar det sig att inte bara bröderna, utan även fadern Erik Olsson var dömd för brott. Stöld och fylleri i kyrkan. Men här går också att utläsa att sonen Olof Ersson Båld var "Död på Vaxholms fästning". 

Familjen Båld i Östra Berge, Delsbo. 

Jag fick då gå tillbaks till fångrullorna för Gävle 1849 för att se vad han dömts för. Det jag fann var mindre smickrande begångna brott av honom. 

"Den 9 sept ankom Kongl. Svea Hovrätts utslag av den 23 sistl. aug enligt vilket han blivit dömd att för att för 2:a resan stöld till belopp av 16 Rdl, första resan inbrott och försök till våldtäkt i ena bot straffas med 28 dagars fängelse vid vatten och bröd, samt utstå uppenbar kyrkoplikt. Den 15 okt sänd till 3 års arbete vid Kronans arbetscorps."

Arbetscorpen, var en annan benämning för Kronoarbetskåren, och i Sveriges Dödbok hittar jag honom död den 15/9 1852 på Rindö, vilket var en befästning på en ö utanför Vaxholm. Dödsorsaken är tyvärr okänd. 


Anders Ersson Båld

I samma husförhörslängd finns också Olofs två år yngre bror Anders. Det var han som jag hade hittat på Varbergs fästning. Där stod att läsa att han dömts till döden 1858 för rån och dråp, men att det omvandlades till livstid på fästning. Jag hittade flera artiklar skrivna om detta i landets tidningar och det går där att utläsa att han för mord av änkan Hast i Charlottenberg fått ett datum för den dag han skulle avrättas, och att han hade förlikat sig med detta. Men då hans mors nådeansökan för honom, i sista stund hörsammades av Svea hovrätt skonades hans liv. Om inte så varit fallet, hade han avrättats vid Norrbobro den 4 mars.

Aftonbladet 1858-03-04

Helsingen 1858-02-26


På Varbergs fästning blev han i 2 år, men sändes sen vidare till Citadellet i Landskrona. Där blev han kvar i hela 17 år för att sedan sändas åter till Varberg igen. Efter ytterligare 4 år där skickades han år 1877 vidare till Centralfängelset i Karlskrona. Han hade upprepade gånger begärt nåd från livstidsstraffet, men fått avslag. Men så slutligen 1883 beviljades det. Efter att ha varit fängslad i 25 år så frigavs han. 

Fångsedel för Anders Ersson Båld, upprättad vid hans frigivning 1883. 


Efter frigivningen flyttade han hem till Delsbo och bosatte sig i Tjärnmyra, där han försörjde sig som snickare. Det var ett yrke han lärt sig på fästningarna och det går att se i fångrullan från Landskrona att han, när han sändes åter till Varberg hade med sig inte bara sina privata kläder och persedlar, utan även en koffert med verktyg och till och med en hyvelbänk!

Arkiv Digital:
Landskrona-fängelse-M-DIIIac-9-1872-1877-Bild-1540-Sida-371


Anders Ersson Båld gifte sig 1884 och flyttade då in hos makan i Svedja, där han sen dog av en lunginflammation 59 år gammal den 12 nov 1893. 

Tänk vad ett bevarat prästbetyg kan leda till i vårt utforskande av människor som en gång levt! Är du avlägset släkt med bröderna eller känner till något mer om dem? Hör av dig!


Källor:
Arkiv Digital och Riksarkivet
KB:s digitaliserade tidningar
Sveriges Dödbok 8.0, utgiven av Sveriges Släktforskarförbund 2021. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släktens svarta får!

"Det okuvade hälsingelynnet"

-Farmor var "Hälsingeskräckens” dotter