På spaning efter den tid som flytt i Hälsingland!

Har du som släkt-eller bygdeforskare i Hälsingland en del outredda spår i kyrkböckerna på människor som begått brott? Vet du inte hur du ska gå vidare? Jag finns tillgänglig under våren och reser gärna upp till er som är verksamma i till exempel en hembygdsförening och håller ett föredrag. 

Passa på, då vårt projekt Skuggsidor delfinansieras av Region Gävleborg och därför är helt kostnadsfritt för föreningar. 

Under föredraget berättar jag om straffen och brottens historia, utifrån ett hälsingeperspektiv och med exempel från just er bygd. Många av de dömda har suttit häktade eller dömda i något av våra två länsfängelser i Gävle. De kan sedan ha förflyttats till en fästning, ett tukthus eller en korrektionsinrättning om det inte var så att de sändes tillbaka till den socken där brottet begåtts och där straffades med ett offentligt verkställt kropps- eller skamstraff. 

Fotografi taget från kyrktornet över södra delarna av Gävle efter stadsbranden 1869.
Mellan slottet till vänster och länscellfängelset till höger
syns det mindre slottshäktet uppfört 1732.

Jag fördjupar mig också i hur man hittar de dömda i fängelsearkiven och ger råd om hur ni kan gå vidare. Om ni berättar om sådant tidigare generationer tigit om, så hjälper jag er med att själv forska vidare på de små ledtrådar som finns. Det stödet och den arbetsinsatsen är en del av uppdraget i projektet. Tillsammans lyfter vi en viktig del av vår historia som behövs för att vi ska få en större förståelse för hur människor försökt överleva och skapa sig en dräglig tillvaro för sig själva och sina efterkommande i ett samhälle som var långt ifrån jämställt och jämlikt. Strategierna har sett olika ut. 

Katarina Kallings

Kontakt: 070-6280192 &
 katarina.kallings@fangelsemuseet.se


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Det okuvade hälsingelynnet"

Släktens svarta får!

-Farmor var "Hälsingeskräckens” dotter