Husförhör - Kulturarrangemang i Alfta den 18 juni

På Sveriges Fängelsemuseum kan vi med skäl hävda att Alfta är överrepresenterat, då vi har många dömda därifrån i våra utställningar. Så på lördag den 18 juni, när vi finns med i Alfta under Husförhör, så är det nästan som att komma hem! 

Under dagen står jag, Katarina Kallings, och efterlyser berättelser, hörsägner, minnen och kanske en och annan skröna från Hälsinglands skuggsidor. Behöver du tips och råd om hur du kommer vidare i din släktforskning så hjälper jag till om hur de dömda kan hittas i arkiven. Så kom, säg hej och prata med mig! 


Välkommen till en kulturhistorisk byfestival i Alfta.

Välkommen till den stora kulturhistoriska byfestivalen i Alfta – Husförhör i Alfta. Festivalen är ett tillfälle där vi ”förhör” husen om både dess byggnadshistoria och om vilka människor som bott i dem.

I hembygdshuset medverkar under dagen flera museer och föreningar med berättelser från bygden och information kring sina verksamheter. 

Här kan du träffa representanter från bland annat Länsmuseet Gävleborg, Fängelsemuseet, Hälsinglands museum, Arkiv Gävleborg och Alfta hembygdsförening.

Vid kyrkan visas olika hantverk, bland annat textilier med kyrklig koppling. På hälsingegårdarna Hans-Ers, Per-Ols och Ol-Mårs ges visningar och på Ol-Anders hålls mat- och hantverksmarknad, ordnas lekar, musik och här finns också fika till försäljning. 

Under dagen finns möjlighet att träffa både byggnadsantikvarier och arkeologer som berättar som sina jobb och ger kostnadsfri rådgivning.

Program: 

Kl 11.30, 13.00 och 14.30: Visningar på Hans-Ers. Platserna är begränsade och gratisbiljetter delas ut på Ol-Anders. 

Kl 12 och 14: Föreställning på Johannesgården om hur ett riktigt kyrkligt husförhör kunde gå till.

Kl 13: Föredrag på Johannesgården av Anders Wesslén från Arkiv Gävleborg om Alfta kompani.

Kyrkan öppen 11-13, därefter stängd ca 13-16 för bröllop.

16.30 avslutas Husförhör i Alfta med en tidig helgmålsringning och samling i kyrkan.

Gå in på Länsmuseet Gävleborgs facebook för uppdateringar i evenemanget.

För mer info: Richard Schill, pedagog på Länsmuseet Gävleborg, richard.schill@xlm.se

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släktens svarta får!

"Det okuvade hälsingelynnet"

-Farmor var "Hälsingeskräckens” dotter