Äntligen på väg till Ljusdal!

Nu när alla restriktioner är hävda och smittspridningen av covid har lugnat sig, är det äntligen dags för mig att kunna börja resa ut i Hälsingland och hålla föredrag om projektet med Skuggsidor. 

På lördag den 12 mars kl 13 besöker jag Västra Hälsinglands forskarförening i Ljusdal, och kommer då att berätta om Sveriges Fängelsemuseum och bakgrunden till att vi nu efterlyser minnen och berättelser om historiska brott.


Tillsammans med alla släktforskare vill vi med detta projekt skapa en djupare kännedom om vår historia, då också brott, straff, elände och misär måste belysas för att kunskapen och förståelsen för vårt gemensamma kulturarv ska kunna bevaras för framtiden. 

Hoppas vi träffas i Ljusdal! 



Kommentarer


  1. Min farfarsfar Lars Daniel Brolin, f 1830-03-01, död 1877-11-02 hade det nog inte så lätt och i samband med att styvfadern söp och övergav hemmet och vistades på annan ort blev Lars Daniel första gången straffad för stöld 1849 och 1851.
    1849 anhåller han om resetillstånd till Amerika (avresedatum 24 dec 1849, ankomstort N America över Gävle, ångare, travels alone, ogift), men det går inte att se att han verkligen landsteg där. Frågan är om han kanske sökte resetillstånd för att bli skattebefriad?

    1849 och 1851 åker han in i fängelse för stöld.

    I fängelseanteckningar från 1849 står skrivet att ”han från barndomen fört ett sysslolöst, kringirrande lefnadssätt. Har lärt läsa af modern samt en bonde Anders Andersson i Ångsäter där han mycket vistas. Adm 1845 i Ljusdal. Har lärt skom.yrket. Ogift, har 5 syskon: Jonas, oäkta, husm i Sandvik, Per Svedberg, oäkta, skomak, Anna Larsdotter, piga, Eric ?)”

    Anteckningar 1851 från Kriminalvårdsanstalten i Gävle DIIIda:2 (1849-1851)Bild 1410 / sid 129
    ”Nr 852, Lars Daniel Brolin
    Född 1830 1/3 i Ångsäters by i Ljusdals socken och Gävleborgs län enligt prestb. (eg. ber.)
    Fadern okänd, emedan han är oäkta (fadr: tros vara Hattmak. Brolin i Ljusdal) Styffadern är Gustaf Westgren som med Brolins moder Brita Ersdotter lefver och bor ibm i fattiga omständigheter enl prestb. (eg. ber.)
    Har alltid varit skattskriven hos sin styffader till 1849, då han uttog betyg för resa till N. America, hvarefter han icke varit skattskriven. Lärt läsa av modern. Adm: till Nattvard i Ljusdal. Har lärt skomakaryrket. Communicerade 1848 sista g:n i Ljusdal (enligt prestb.) (eg. ber.)
    Ogift, har 5 halvsyskon. (se nr 478)
    Straffad för 1:a resan stöld 1849 i Gefle med 13 dagars fängelse med vatten och bröd och uppenbar kyrkoplikt, se nr 478.
    Ank: 1851 4/2 att afbida rannsakning för stöld.
    Kan föga skrifva, Läser innan någorlunda, Läser hjelpligt utantill och eger föga insigd.
    Uppförande: Godt.
    51 27/4 efter sitt för 2:a resan stöld, hafva blifvit afstraffad med 28 dagars fängelse vid vatten och bröd och samma dag utstått uppenbar kyrkoplikt, Lösgifven.”

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var märkligt! Kan se på Ancestry att han landsteg 31 dec 1849, men i emigrantregistren på Arkiv Digital syns han inte alls. Detta måste utredas. Men uppenbarligen var han åter igen 1851. Hoppas det gick bättre för honom sen!
      Vi ses på lördag i Ljusdal./Katarina

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Släktens svarta får!

"Det okuvade hälsingelynnet"

-Farmor var "Hälsingeskräckens” dotter