17 mars för 129 år sen...

Den 17 mars 1893, strax före kl 8 på morgonen, togs Per Johan Pettersson ut från sin cell på fängelset i Gävle för sista gången. Han leddes ner för fängelsets trappa och sedan ut på bakgården där inbjudna gäster och Anders Gustav Dalman stod och väntade på honom. Dalman var Skarprättare och hade fått uppdraget att ända Per Johans liv genom att halshugga honom. 

Upprinnelsen till denna avrättning var att Per Johan Pettersson ett år tidigare tubbat sina två yngre bröder att skjuta två poliser till döds, vilka kommit för att sätta stopp på deras lönnkrögeri i Mossbo utanför Alfta i Hälsingland.

Per Johan Pettersson fotograferad med sina två bröder och sin far efter dådet.

Mycket finns skrivet om detta fall, så jag vill här fokusera på de små detaljerna i den fångrulla där Per Johan finns inskriven. 



När Per Johan häktades den 4 maj 1892 fick han lämna ifrån sig sina personliga tillhörigheter, vilka här står listade. 1 par byxor, en halsduk, ett par hängslen, kalsonger och en krycka är något av det han hade med sig. Kryckan kan man se att han stödjer sig mot på fotografiet ovan. Den var nödvändig för honom, då han hade ett förtvinat ben och en arm som inte fungerade särskilt väl. Allt värderades till 7 kronor och 10 öre. Men så hade han också innestående kontanta medel på knappt 19 kronor. Efter egna uttag återstod det, utöver hans kläder, ett pengavärde på 9,69 kronor. Detta får Per Johan sätta sin signatur under för att godkänna riktigheten. Men det var inga pengar han skulle få ta med sig, utan det går här att utläsa att värdet istället "uppfördes såsom arvsmedel i fadrens motbok". Fadern som dömts för sin inblandning i morden till 1 år och 1 veckas straffarbete, frigavs från fängelset i Gävle den 27 juli 1893 och fick då kvittera ut medlen. Hans namnunderskrift syns nere till vänster. 

Jag funderar ibland på hur han själv tänkte kring detta. De två yngsta sönerna var sedan länge sända till Långholmen, då de dömts till livstids fängelse. Den äldsta sonen avrättad på samma fängelse han själv satt inlåst på. Ingen av sönerna skulle han någonsin återse.  

PS: Jag undrar över de 9,28 kronor som han tog ut. Vad valde han att köpa för de pengarna under sin sista tid i livet? Jag återkommer om det i ett senare inlägg.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släktens svarta får!

"Det okuvade hälsingelynnet"

-Farmor var "Hälsingeskräckens” dotter