Döden i slottshäktet

Anki Gagge, som släktforskar, hittade några avlägsna släktingar i Skästra utanför Järvsö som 1838 misstänktes för brott och därför sändes till häktet i Gävle. Det var hennes morfars morfars farbror Jöns Olofsson och hans hustru Margta Andersdotter som ansågs varit delaktiga i ett giftmord av soldaten Pehr Schön från Sillerbo i Ljusdal. Hans hustru Greta Lisa Sundell var den huvudmisstänkte och sattes också på slottshäktet. De tre sändes flera gånger fram och tillbaks till häradsrätten i Ljusdal. Där dömdes Sundell i juli 1838 till döden, och att först mista höger hand, sedan halshuggas och efter det brännas på bål. 


Fångrullan i Gävle över Greta Lisa Sundell i juli 1838


Hårdare straff skulle alltid underställas Hovrätten och de tog upp fallet i oktober samma år, men det dröjde ända till 27 december innan deras utslag ankom till slottshäktet. För Greta Lisa Sundell var det dock försent, då hon redan den 9 december dött på slottshäktet. Tyvärr får vi aldrig veta orsaken, då det inte noterades i fångrullan. Men det går att föreställa sig den ångest och oro hon måste ha burit på under den långa tid hon tvingades sitta i häktet. Där fick hon trängas tillsammans med många andra under svåra hygieniska omständigheter, där bristen på mat var skriande och den friska luften obefintlig. Lägg därtill många sjukdomar som t ex den så vanligt spridda tuberkulosen. Långt många fler människor dog i häktet än vad bödeln avrättade. Greta Lisa Sundell var en av dem.

Fångrullan i december 1838

Hur gick det då för Anki Gagges avlägsna släktningar? Den oväntade fortsättningen kan man läsa om i hennes egna blogginlägg här: Den förrymde Jöns Olofsson och hans straffade hustru Margta Andersdotter.

Tack Anki för att du delade denna berättelse med oss!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släktens svarta får!

"Det okuvade hälsingelynnet"

-Farmor var "Hälsingeskräckens” dotter