Fängslande föremål

Det är inte bara arkiven med bevarad fakta som kan hjälpa oss att skapa en berättelse om människor i det förgångna. Museernas föremålssamlingar är viktiga artefakter som, bland mycket annat, kan öka förståelsen för hur man tidigare tänkt och gjort för att lösa vardagslivet så praktiskt som möjligt. Vårt fokus på Sveriges Fängelsemuseum är att bevara föremål från brottens och straffens historia och sedan, som ett exempel, använda dem i våra utställningar för att levandegöra det förgångna.  

Många som kommer till oss uppfattar att allt vi har i samlingarna är det som syns. Men så är det långt ifrån. I verkligheten är det bara några få procent som är utställda just nu i våra basutställningar. De som inte visas just nu, kan komma att visas om några år eller rent av om hundra år. För det är vårt ansvar att förvalta och förvara dem, så att de bevaras så länge det bara är möjligt.  

Föremålen används också för forskning. Många släktforskare som hittar en anmoder eller anfader som dömts för ett brott, vill veta hur det var att sitta på ett visst fängelse. Hur var de t ex klädda och hur såg cellerna ut? Författare och produktionsbolag som ska göra en film i fängelsemiljö har också många detaljerade frågor. Fram till nu har vi endast kunnat ta fram fotografier på föremål och interiörer, men sedan en månad tillbaka har vi börjat tillgängliggöra dem i en databas som är sökbar på Digitalt museum. 

Tusentals föremål återstår att registrera, men redan nu går det att titta på föremål som vi tagit emot mellan åren 2013-2021. Spännande samlingar från t ex fängelserna i Falun, Norrköping, Kristianstad, Östersund, Luleå, Västerås, Kumla, Malmö, Hinseberg och Ystad. Vi har också registrerat en del av "Kriminalvårdens historiska samlingar" som vi fått i gåva från Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping. 

Välkommen in i våra digitaliserade samlingar! Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss via telefon eller mail.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släktens svarta får!

"Det okuvade hälsingelynnet"

-Farmor var "Hälsingeskräckens” dotter