Mordet i Iste 1882

 

-Min farfars farfars bror försvann spårlöst 1882 och hittades mördad först 1887.

Emma Hedberg Sehlberg.

Detta hade Emma hittat i sin släktforskning och hon började nysta i denna mordhistoria, men hörde av sig till oss och frågade om vi kunde få fram mer om fallet. Mannen hon ville veta mer om var skräddarlärlingen Per Hedberg, född i Alfta 1845. Han hade vuxit upp under fattiga omständigheter och kommit i klammeri med rättvisan flera gånger.

Förutom att spåra honom i fångrullorna för både Hudiksvalls kronohäkte och länsfängelset i Gävle, hittade jag också ett fotografi på honom taget vid frigivningen från Långholmen 1879, där han suttit två år och tre månader för 2:a resan stöld.

 

Per Hedberg fotograferad inför frigivningen 1879.
ArkivDigital: Centralfängelset Långholmen (A, AB) DIIIIa:4 (1879) Bild: 560

Orsaken till detta straff var att han och svågern Lars Persson begått en bankstöld i Arbrå i oktober 1876, där de burit med sig en kassakista och sedan släpat ner till älven. Där stal de en båt och rodde i väg med sitt stöldgods. Spåren ledde snabbt till misstankar om att de var de skyldiga. De häktades och sändes först till Kronohäktet i Hudiksvall och sedan vidare till Länsfängelset i Gävle. Efter Per Hedbergs vittnesmål kunde de båda dömas för stölden. Per kom lindrigare undan med sina drygt två år, då ”Kruta-Lasse”, som Lars Persson kallades för, dömdes till 5 år och det också att verkställas på Långholmen.

Kruta-Lasse frigavs den 6 oktober 1882 och bara några veckor senare försvann Per Hedberg spårlöst från Hov i Vallsta, Arbrå. Han hade sagt till sin hustru att han skulle besöka Pil Karl Mårtensson i Iste, vilket också bekräftades av honom. Men han hävdade att Per Hedberg sedan begivit sig därifrån. Pil-Karl och Per kände varandra sedan tidigare, och de hade också suttit samtidigt på Långholmen. Pil-Karl dock för andra stölder.

Det kom att dröja fem år innan gåtan åtminstone delvis kunde lösas, då en kropp hittades nedgrävd i just Iste utanför Vallsta.  Endast skelettet återstod, men det stod ganska snabbt klart att det var Per Hedberg man hittat. Men någon dödsorsak, annat än att han tagits av daga, gick inte att fastslå.

Vem var den skyldige? Det fanns två misstänkta, men det blev Pil Karl Mårtensson som häktades och han nämndes sedan med namn som en mördare i många av landets tidningar. Men häradsrätten kunde i brist på bevis inte döma honom för mordet och han frigavs från Länsfängelset i Gävle. Längre än så kommer vi inte lösningen i denna mordgåta.

Notis i tidningen Framtiden 1887-09-24
Källa: KB:s digitaliserade tidningar.

En utförligare artikel om Hedbergs försvinnande och de misstankar som fanns om vilka som var skyldiga till detta, går att läsa i Sydsvenska Dagbladet Snällposten 1882-11-23




KB: Direktlänk till helsidan i tidningen.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släktens svarta får!

"Det okuvade hälsingelynnet"

-Farmor var "Hälsingeskräckens” dotter