Enskilt hor i Arbrå 1791

Den avskedade soldaten Erik Wikberg i Flästa, Arbrå socken är gift med Barbro Ersdotter och de har fem barn tillsammans. Johan född 1759, Brita 1761, Salomon 1764, Sven 1766 och Anna 1769. Alla utom Brita flyttar från hemmet när de vuxit upp.

Brita arbetar dock enligt en husförhörslängd som piga i Norränge 1779–1780. Under omständigheter hittar jag där en oläslig notering som jag fått hjälp med att tyda av Kerstin Alm på ”Föreningen Släkt och bygd” i Bollnäs. Det står troligtvis ”Orålig varnad”

Brita har blivit gravid och föder en oäkta son den 4 juni 1791. Han får namnet Johan och döps dagen efter. Som moder är hon är i födelseboken då noterad som boende i Niarne 2–4 med sina föräldrar.

Men det är något som inte stämmer, då både Brita och fadern Erik den 1 juli 1791 skrivs in i fångrullan på Gävleborgs länshäkte. I den står att det handlar om ”Enskilt hor med sin dotter”. Misstankar måste då finnas att Erik är far till sitt eget barnbarn. De har vid det urtima tinget i Järvsö den 28 juni båda dömts till döden för enskilt hor. Han att halshuggas och steglas, hon att halshuggas och å båle brännas. De är vid tiden 30 och 54 år då de döms.

Erik Wikberg och dottern Brita i fångrullan 1791.
ArkivDigital
Gävleborgs läns landskansli (X) EVIa:2 (1791-1801) Bild: 310
 
Straffet underställs Kungl majt:s hovrätt och där kom ett av riksråden att spela en avgörande roll för hur man såg på deras brott. Det är tack vare en skrivelse av greve Carl Axel Wachtmeister, med titeln motsvarande dagens justitieminister, som domen lindras till 14 dagar vardera på vatten och bröd, samt sedan 6 månader på Vaxholms fästning för Erik och till 2 månader på kronoinrättning i Stockholm för Brita. Till följd av domen upplöser Kungl majt även Wikbergs äktenskap med hustrun Barbro Ersdotter. Sonen Johan bör ha funnits med den första tiden på häktet, trots att det saknas noteringar om det. Överlevde han?

Stor möda har lagts på att finna både domen från urtima tinget i Järvsö och utslaget från Svea hovrätt, men de står inte att finna. Något märkligt är att brottet klassificerades som enskilt hor och inte blodskam. Om detta brott går det att läsa mer om på bl a.
 Wiki-Rötter.

Är det någon som vet något mer om detta fall eller har vetskap om hur det gick för dem sedan?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Släktens svarta får!

"Det okuvade hälsingelynnet"

-Farmor var "Hälsingeskräckens” dotter