Kulturting Gävleborg 2023

 


Projekt Skuggsidor är avslutat, men på lördag den 22 april deltar vi i ett seminarium på Kulturtinget i Sandviken.

Där ska vi prata om hur vi gick till väga och hur utfallet blev. Arrangemanget är gratis, men en föranmälan är nödvändig. Träffas vi där?


Seminarium E: Insamling av immateriellt kulturarv- om crowdsourcing. Kl 13.

I detta seminarium presenteras några av länets arkiv och museers arbeten att, tillsammans med allmänheten, samla in berättelser i Gävleborg som synliggör historiska platser, arkivhandlingar, föremål, skeenden och företeelser som förklarar historiska sammanhang.

Sandra Söderman, arkivarie i Region Gävleborgs Regionarkiv presenterar Regionarkivets digitala arrangemang Lös mysterier tillsammans med Regionarkivet där medborgare bjöds in till att ta del av historiskt arkivmaterial och hjälpa till att lösa mysterier kopplade till materialet.

Sebastian Casinge från Frantzwagner Sällskapet presenterar Hälsinglands museums arbete med att kartlägga de resandes kulturarv i länet, som fortsättning till utställningen Resandeliv.

Katarina Kallings, antikvarie på Sveriges Fängelsemuseum, berättar om projektet Skuggsidor - Berättelser från marginalen i Hälsingland, där de under 2021-2022, mitt under pandemin, samlade in berättelser om historiska brott, tingsplatser och häkten.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Det okuvade hälsingelynnet"

Släktens svarta får!

-Farmor var "Hälsingeskräckens” dotter